Katariina Enroth

Kankaallakin voi tapetoida seinän – näihin tiloihin kangastapetti sopii erityisen hyvin

Artikkeli on alunperin julkaistu Kotiliedessä 24.8.2024. Teksti Johanna Juntunen, kuvat iStock.

Kankaalla tapetointi tuo huoneeseen pehmeyttä ja vähentää kaikumista. Kangastapetti on helppo vaihtaa, jos siihen kyllästyy.

Oletko koskaan ajatellut, että seinän voisi tapetoida perinteisen tapetin sijaan kankaalla? Kyseessä on satoja vuosia vanha perinne, joka liittyi aikoinaan kotien lämmöneristyksen parantamiseen.

”1300–1500-luvuilla hyvin toimeentulevat henkilöt alkoivat haluta linnamaisten kotiensa kolkoille seinille kauniita seinäkudoksia, joita kutsuttiin tapiseriaksi. Näin syntyi uusi ammattikunta, verhoilijat, jotka kutoivat kankaat sekä kiinnittivät ne seinälle”, kertoo sisustusalan ammattilainen, yrittäjä Katariina Enroth.

Tapa kehittyi entisestään 1600- ja 1700-luvuilla. Tällöin käytettiin runsaasti tekstiilejä peittämään oviaukot, sänkykatokset ja ikkunanpielet.

Kangastapetti tuo nykykoteihinkin lämpöä ja pehmeyttä ja vähentää kaikumista. Näyttävällä kankaalla päällystetty seinä voi luoda tilaan luksuksen tuntua. Sosiaalisessa mediassa kangastapetteja onkin alkanut näkyä.

”Yksittäisiä kauniita kankaita on myös kautta aikojen laitettu isoihin listoista tehtyihin kehyksiin tai pingotettu suoraan seinälle roikkumaan. Suomalaisissa kodeissa näkee paljon muun muassa Marimekon kankaita tähän tyyliin ripustettuna.”

Kangastapetti sopii hyvin huoneisin, joihin halutaan pehmeyttä

Kankaalla tapetointi sopii Enrothin mukaan hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen.

”Eteiseen tai käytäviin en ehkä kangastapettia laittaisi, sillä näissä tiloissa on suurempi riski kankaan likaantumiselle.”

Jos Enroth tapetoisi seinän kankaalla, hän suosisi luonnonkuituisia kankaita, kuten puuvillaa ja pellavaa. Ne ovat materiaaleina pehmeitä, ja niillä saa huoneeseen juhlavuutta.

Koska puuvilla ja pellava kutistuvat, kankaat kannattaa varmuuden vuoksi pestä ennen niiden käyttöä tapetointiin.

Miten kankaan kiinnitys seinään onnistuu?

Ulkomaisissa ohjeissa kangastapetti kiinnitetään usein seinään nestemäisen tärkin avulla.

Ensin kangas laitetaan seinään kiinni joko nauloilla tai teipillä, minkä jälkeen kankaan päälle vedellään maalaustelalla vesi-tärkkiseosta. Kankaan annetaan kuivua, ja lopuksi ylimääräiset kankaat leikataan pois esimerkiksi pistorasioiden päältä.

Yhdysvaltalainen sisustussuunnittelija Emily Henderson näyttää Instagram-videollaan mallia.

Enroth ei ole koskaan itse tapetoinut seinää kankaalla, mutta hän arvelee, että tärkin sijaan tapettiliisteri voi toimia tarkoitukseen hyvin.

Kangastapetti kannattaa aina kiinnittää maalatulle seinälle. Jos kankaan liimaa kiinni paljaaseen kipsilevyyn, sen irrotus ei todennäköisesti onnistu ilman seinäpinnan kärsimistä.

Kangastapetti on helppo irrottaa, jos siihen kyllästyy

Maalatulle seinälle tullut tahra voi lähteä pyyhkimällä helposti pois, mutta miten onnistuu tahran poistaminen kangastapetista?

”En näe puhdistamisessa ongelmaa, kunhan tahraa lähtee puhdistamaan hellästi. Tärkillä kiinnitetty kangas voi alkaa irrota, mutta mikään ei estä kyseisen kohdan päällystämistä tärkillä uudestaan. Liisterilläkin saa paikattua kohdan”, Enroth sanoo.

Kuvioitu kangas on armollisempi tahroille kuin yksivärinen kangas, jossa kauneusvirheet näkyvät selkeämmin.

”Suurin riksi kangastapetissa on varmaan se, että siihen kyllästyy ja sen haluaa vaihtaa. Jos kankaan joskus haluaa irrottaa seinästä, sen saa kuitenkin kivasti irti toisin kuin esimerkiksi paperitapetin, jolla on tapana liuskoittua.”

Emily Hendersonin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka tärkätyn kankaan voi vain vetää seinästä irti.

 

Kirjoittaja:

Katariina Enroth

Olen luontoa rakastava sisustusalan ammattilainen, jonka aikuiset tyttäret ovat jo lentäneet pesästä. Koti on ollut perheellemme aina tärkeä paikka ja itse olenkin suhtautunut sen hoitoon suurella intohimolla.

Seuraa somessa:

Aikaisemmat kirjoitukset

Pin It on Pinterest